Podem saber com era un castell medieval ara desaparegut? I veure de quina forma es defensava dels enemics? Es pot restaurar “virtualment” un monument? Daniel Pletinckx, de Visual Dimension bvba, ens ha contestat afirmativament a totes aquestes preguntes.
Ell és un dels encarregats de Carare, un projecte que fa reconstruccions virtuals i digitalitza continguts per Europeana (web de col·leccions culturals d’Europa).
Pletinckx ha explicat les potencialitats del 3D, tant en el camp professional com a nivell d’usuari, en la reconstrucció, difusió i l’estudi del patrimoni. I també ens ha parlat de la seva feina: la creació de tot tipus de materials digitals per Europeana, des de webs, fins a pel·lícules, passant per clips de so o 3D interactiu.
Ens ha mostrat, per exemple, com es reconstrueix un edifici, la feina de recopilació de recursos, fonts i informació de tot tipus i la reconstrucció final a partir de tot aquest trencaclosques a partir de tècniques cada cop més potents.
Però també ens ha donat un advertiment: avui dia gairebé tothom digitalitza continguts i, fins i tot, s’atreveix amb el 3D. Per tant, els museus i els agents culturals en general, han de donar valor afegit a aquestes tècniques: pensar quins usos donar-li, de quina forma explicar continguts i com treure’n el màxim profit per difondre el patrimoni.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada